Що таке гліцерин? Найцікавіші факти.

глицерин

В інтернеті зараз багато інформації про такий продукт, як гліцерин. Однак, нам хотілося б викласти для вас тільки найцікавіші відомості і факти, і інформацію за вашими запитами. Цікаво? Тоді читаємо далі!


Гліцерин вперше відкрив шведський вчений Карл Шеєле. Це сталося в 1779 року при досить нетривіальному експерименті. А саме, при нагріванні оливкового масла і окису свинцю. А ось гліцерином його вже назвав французький хімік М.Е Шеврель. Після того, як в 1811 році детально вивчив склад цієї в’язкої, солодкуватої рідини і вивів формулу гліцерину. Пізніше саме Шеврель запатентував спосіб отримання гліцерину шляхом омилення натуральних жирів лугами, який використовується і досі.


Що ж таке гліцерин? Гліцерин-це по суті трьохатомний спирт, який добре змішується з водою, а також спиртом. Має здатність розчиняти органічні і неорганічні сполуки і не токсичний. Завдяки цим якостям гліцерин застосовується в багатьох сферах виробництва і сільського господарства. На смак гліцерин солодкий, за що, напевно, і отримав свою назву (від грецького слова “глікерос”, що означає солодкий).


Але не все так просто. Тому, що і гліцерин буває різний. То який же буває гліцерин? Це залежить від способу його виробництва, а їх на сьогоднішній день чотири, але про це трохи пізніше.

Гліцерин буває технічний і дистильований. Технічний гліцерин або гліцерол, як його називають в Європі, містить до 85% основної речовини, а решта вмісту – домішки (зола, метанол, вода і т.д). Може мати місце жовтуватий окрас і специфічний запах. Дистильований гліцерин має високу ступінь очищення, більше 94%, без запаху, прозорий. Ви запитаєте “А що ж таке харчовий та фармакопейний гліцерин?”. Гліцерин харчовий і гліцерин фармакопейний – той же дистильований гліцерин, відповідно до ГОСТ 6824-96, високого рівня очищення, з вмістом основної речовини не менше 99,9%.


Розібравшись з класифікацією, повертаємося до питання “які ж є способи отримання гліцерину”. Перш за все їх слід розділити по вихідній сировині на синтетичний і рослинний. Основний синтетичний спосіб отримання гліцерину – обробка газу пропілену, який виробляється при перегонці нафтових продуктів. А найпоширеніший рослинний спосіб, про який ми вам розповідали вже вище, – омилення натуральних рослинних жирів.

Також гліцерин є побічним продуктом при виробництві біопалива та його можна синтезувати при гідролізі деревної муки і крохмалю. Однак собівартість гліцерину виробленого такими способами нерентабельна.


А хочете ТОП-10 галузей де використовують гліцерин? Розповідаємо, куди ж входить гліцерин:

  1. До складу теплоносія для систем опалення та антифризів

  2. Гліцерин як добриво.

  3. У текстильній промисловості

  4. Гліцерин в косметологічних засобах

  5. Гліцерин в фармацевтичних препаратах

  6. Як становить рідини для вейпов (електронних сигарет)

  7. Гліцерин в кондитерських виробах

  8. Гліцерин в лакофарбової промисловості

  9. У шкіряної промисловості для пом’якшення шкір

  10. Гліцерин для виробництва паперових виробів.
    І це ще зовсім не повний список галузей, де використовують гліцерин.

Чи можна використовувати технічний гліцерин для харчових і косметичних цілей? Небажано, для косметичного і харчового виробництва використовують дистильований або очищений гліцерин рослинного походження.


Один з найбільш поширених питань менеджерам Компанії “Новохім” – питання “Чому при плюсовій температурі гліцерин застигає?”. Давайте розбиратися. Перш за все це говорить про те, що гліцерин є високої ступіні очищення, без домішок і концентрований. А по-друге, температура плавлення концентрованого очищеного гліцерину 17.9 ° С. Це означає, що при більш низьких температурах гліцерин чистий – це тверде тіло, а при більш високіх- рідина. Це природні фізичні властивості чистого гліцерину.

Ще одна тема, якої б хотілося торкнутися це “чи можна вейпіть гліцерин?”. Тут хочеться сказати, що все добре в міру. А також важлива індивідуальна переносимість компонентів рідини для вейпа, в яку крім гліцерину входить пропіленгліколь, нікотин і ароматизатор. Важливо використовувати для цих цілей гліцерин рослинного походження, а не синтетичний.


Ну ось і ви тепер знаєте майже все про гліцерині. А купити гліцерин ви завжди можете прямо на сайті Компанії Новохим або зробити замовлення по телефону. Якщо у вас залишилися які-небудь питання, звертайтеся і ми із задоволенням на них відповімо.

×